06 vasario 2012

Nigerijos krepšinio rinktinė

Nigerijos vyrų krepšinio rinktinė šiais metais bandys padaryti tai, ką Lietuvos nacionalinė komanda padarė prieš dvidešimt metų – pirmą kartą patekti į olimpines žaidynes. Būsimieji lietuvių varžovai olimpiniame atrankos turnyre Venesueloje nusiteikę ryžtingai, o jų pasitikėjimą savimi stiprina prisiminimai apie 2006 metų pasaulio pirmenybes, per kurias Nigerijos rinktinę nuo ketvirtfinalio skyrė vos vienas taiklus metimas arba vienas lemiamą akimirką nenuaidėjęs teisėjų švilpukas.

Pritrūko vieno metimo

Europos ir Amerikos komandų treneriai mėgsta sakyti, kad silpnų varžovų nebūna ir žaisti krepšinį jau moka visų žemynų atstovai. Tačiau net taip kalbėdami europiečiai ir amerikiečiai varžovų iš Afrikos ar Azijos dažnai neįvertina.

Be reikalo. Rimtai kovoti nenusiteikusios komandos kartais būna skaudžiai baudžiamos, o kaip nuskriausti favoritus geriausiai gali papasakoti Nigerijos krepšininkai, sukėlę didelį sąmyšį 2006 metų pasaulio čempionate. Japonijoje vykusiame turnyre Nigerijos rinktinė aplenkė ne vieną Europos bei Amerikos komandą ir tik per plauką nepateko į ketvirtfinalį.

Kad su jais juokauti negalima, nigeriečiai parodė jau pirmą pirmenybių dieną, kai sensacingai paklupdė į Tekančios saulės šalį ginti čempionės vardo atvykusią Serbijos ir Juodkalnijos rinktinę. Ją Afrikos atstovai nugalėjo 82:75.

Po to Nigerijos krepšininkai kelias dienas varžovams aštriais nagais negrasino, bet sutriuškinę Libano komandą, pateko į atkrintamąsias varžybas ir ten užsimojo sukurti dar vieną staigmeną – užkūrė pirtį tuometinei Europos vicečempionei Vokietijos rinktinei. Dirkas Nowitzki bei jo komandos draugai per visas 40 minučių nesugebėjo įrodyti, kad tikrai yra stipresni negu varžovai ir tik paskutinėmis akimirkomis išplėšė pergalę 78:77.

Galimybę viską apversti aukštyn kojomis turėjo Nigerijos rinktinės gynėjas Ime Udoka, bet jo mestą kamuolį lietė D.Nowitzki ir lemiamas metimas tikslo nepasiekė. Iš tikrųjų, vokiečių žvaigždė lietė ne tik kamuolį, bet ir varžovo ranką, tačiau teisėjai akivaizdžios pražangos neužfiksavo.

"Žiūrėdamas, kaip jis meta, galėjau tik melstis, kad kamuolys neįkristų į krepšį", - po to prisipažino nigeriečių kilmės Vokietijos rinktinės puolėjas Ademola Okulaja.

Nors tarp aštuonių pajėgiausių planetos komandų nepateko, Nigerijos rinktinė galėjo didžiuotis ir geriausiu Afrikos krepšinio istorijoje rezultatu pasaulio čempionate, ir tvirtu charakteriu, už kurį nusipelnė visų sirgalių simpatijų.

"Tai skaudus pralaimėjimas, bet kartu tai puikus rezultatas Nigerijos rinktinei. Didžiuojuosi komanda", - kalbėjo Nigerijos ekipos žaidėjas Ekene Ibekwe.

Ruošėsi tik pusantros savaitės

Praėjusių metų Afrikos čempionate Nigerijos rinktinė laimėjo bronzos medalius. Grupės varžybose Nigerijos krepšininkai laimėjo visas penkerias rungtynes, bet jų kelionę aukso link sustabdė pralaimėjimas pusfinalyje Angolos rinktinei 68:76. Po to mače dėl trečiosios vietos ir kelialapio į olimpinį atrankos turnyrą nigeriečiai įveikė Dramblio Kaulo Krantą 77:67.

Prieš Madagaskaro sostinėje Antananarive vykusį turnyrą Nigerijos krepšininkai buvo nusitaikę dar aukščiau. Tačiau jų rezultatams įtakos turėjo nevisavertis pasiruošimas – dėl lėšų stokos Nigerijos krepšinio federacija pajėgė surengti vos vieną dešimties dienų treniruočių stovyklą.

Kad Nigerijos krepšinio vadovai taupo kiekvieną centą, matėsi ir komandai atvykus į Antananarivą. Didžiausios Afrikos valstybės delegaciją sudarė tik dvylika krepšininkų, trys treneriai, gydytojas ir teisėjas, bet nebuvo nė vieno oficialaus asmens (visas kitas rinktines lydėjo nacionalinių federacijų vadovai). Nigerijos krepšinio federacijos prezidentas į Madagaskarą atskrido čempionatui jau įsibėgėjus.

Žemyno pirmenybių apdovanojimus Nigerijos ekipa iškovojo šeštą kartą. Iki tol šios šalies krepšininkai triskart laimėjo sidabro (1997, 1999 ir 2003 metais) ir dukart bronzos (1995 ir 2005 metais) apdovanojimus. Afrikos čempione Nigerijos rinktinė dar niekada nebuvo.

Branduolį sudaro amerikiečiai

Nigerijos komandos varomoji jėga yra šioje Afrikos šalyje šaknų turintys amerikiečiai. Paprastai per oficialias varžybas JAV gimę ir užaugę krepšininkai sudaro apie pusę rinktinės. Taip buvo ir istorinėse 2006 metų pasaulio pirmenybėse, ir praėjusių metų Afrikos pirmenybėse. Abiejuose turnyruose Nigerijai atstovavo po šešis JAV krepšinio mokyklos auklėtinius.

Kadangi Nigerijos rinktinė treniruočių stovyklas dažniausiai rengia JAV, daugelis amerikiečių rinktinės žaidėjų savo tėvų gimtojoje šalyje vieši vos kelias dienas kas kelerius metus arba apskritai nėra joje buvę.

Pernai Madagaskare trys rezultatyviausi bronzinių prizininkų žaidėjai buvo amerikiečiai Derrickas Obasohanas (16,6 tšk.), I.Udoka (12,4 tšk.) ir Michaelas Umeh (11,7 tšk.).

Nigerijos krepšinio vadovai ir treneris Ayo Bakare tikėjosi sulaukti dar didesnio užjūrio desanto, tačiau anksčiau rinktinei daug padėję Ebi Ere, Chamberlainas Oguchi, Joshas Akognonas praėjusiais metais apsivilkti "Tigrų" aprangą atsisakė.

Ko gero garsiausias dabartinės Nigerijos rinktinės krepšininkas yra septynis sezonus NBA lygoje rungtyniavęs I.Udoka. Jis 2005 metais buvo sudaręs sutartį ir su Kauno "Žalgiriu", tačiau į Lietuvą neatvyko. Portlende išeivio iš Nigerijos šeimoje gimęs krepšininkas pasinaudojo sąlyga, pagal kurią galėjo nutraukti kontraktą gavęs kurio nors NBA klubo pasiūlymą.

Iškart grįžti į stipriausią pasaulio lygą I.Udokai tada nepavyko. Jis kelis mėnesius žaidė NBDL čempionate ir tik 2006 metų balandį sudarė sutartį su "New York Knicks". Užtat po to I.Udoka be pertraukų NBA klubuose žaidė iki 2011 metų. Geriausią sezoną (2006-2007 metais) Nigerijos rinktinės gynėjas buvo nuolatinis "Portland Trail Blazers" starto penketo žaidėjas ir pelnydavo 8,4 taško.

Išsibarstė po visą pasaulį

Geriausi Nigerijos krepšininkai ir šios šalies pasą bei teisę atstovauti rinktinei turintys amerikiečiai yra išsibarstę po visą pasaulį. Į nacionalinę komandą krepšininkai atvažiuoja ne vien iš JAV ir Europos, bet ir iš Kinijos, Japonijos, Korėjos, Irano, daugelio Arabų šalių klubų.

Šis sezonas – ne išimtis. Vienos ryškiausių Kinijos lygos žvaigždžių yra J.Akognonas (CBA varžybose įmeta 26,7 taško) ir Olumide Oyadeji, Libano – Nbudi Ebi (25,2 tšk.) ir Ch.Oguchi (23,3 tšk.), Kataro – Augustine‘as Okosunas.

Keletas Nigerijos rinktinės kandidatų žaidžia ir stipriose Europos lygose. Šiuo metu vien Ispanijos lygoje rungtyniauja penki tarptautinėse varžybose Nigerijai jau atstovavę krepšininkai: Badalonos "Joventut" klube – D.Obasohanas (vid. 9,3 tšk.), Santjago "Blusens" – E.Ere (9,4 tšk.), Mursijos UCAM – I.Udoka (5,8 tšk.), San Sebastiano "Lagun Aro" – Andy Ogide (2,6 tšk.), Valjadolido "Blancos de Rueda" – Aloysiusas Anagonye (1,9 tšk.).

Rusijoje įsidarbino Jeleelas Akindele (Vladivostoko "Spartak"; 7,7 tšk.), Vokietijoje – E.Ibekwe ("Bayreuth"; 13,2 tšk.) ir M.Umeh (Braunšvaigo "Phantoms"; 9,3 tšk.), Prancūzijoje – Akinas Akingbala (Nansi SLUC; 13,3 tšk.), Uche Nsonwu (Roano "Chorale"; 11 tšk.) ir Chinemelu Elonu (Po-Lako-Ortezo "Elan Bearnais"; 10,6 tšk.).

Kitame vaizdo klipe matyti, ką prieš NBA naujokų biržą 2009 m. pademonstravo Joshas Akognonas. Beje, netrukus JAV pilietybę turintis nigerietis persikėlė į Estiją, kur vilkėjo Talino "Kalev" marškinėliais.

Komentarų nėra:

Powered By Blogger